Меню сайту
Google tools

Коментарі
Класс! Так и навевают летнее настроение!

ссссуууууппппееерр

Класс! Очень женственные и легкие!

Какие солнечные и радостные!

Бабочки получились просто шикарные! Лёгкие и воздушные! А вживую - глаз не от

Головна » 2009 » Серпень » 6 » Космач-2009

Космач-2009
18:38

Вид на село Космач Водоспад на краю Космача

Вид на село Космач з оглядового майданчика при в'їзді у село Вид на село Космач з оглядового майданчика при в'їзді у село

Цьогоріч відпочивали кілька днів у с. Космач Косівського району Івано-Франківської області. Село дуже велике - за різними джерелами - від 6 до 8 тис. населення, найдовша його сторона сягає близько 16 км, має дуже багато присілків і є чи не найбільшим селом у Європі. Космач називають столицею Гуцульщини, її серцем.

Виступ автентичного колективу села Космач на фестивалі ”Країна Мрій”-2009

Чудові талановиті люди живуть у Космачі. Сьогодні слава про космацьких митців вийшла далеко за межі рідного села й України. З космацькою вишивкою я була вже знайома - її яскраві теплі кольори не сплутаєш ні з якою іншою, недарма на фестивалі Країна Мрій мого чоловіка у вишитій сорочці з космацьким візерунком перестрів чоловік також у сонячній вишиванці і зразу - о! космацька сорочка! На цьому ж фестивалі ми побачили колектив зі села Космач, але тоді й не знали, що станемо гостями цього неймовірного краю.

Дорога до лісу Наслідки повені

У Космачі рубають ліс і везуть його в усі усюди, тому дороги на околицях там жахливі, де-не-де просто страшно їхати. Своє зробила й минулорічна повінь. В центрі села асфальтована дорога цілком пристойна, а на околицях там швидше бездоріжжя. У місцевих жителів популярністю користується "джип" Нива, на якому можна добратися аж до самого краю села, куди іншим автомобілям зась.

квітка

Суниця Малина

А як духм"яно тут пахнуть трави, цілюще зілля трапляється на кожному кроці, яка смачна малина, суниці, ожина, ми наласувались досхочу!

У Космачі є також багато джерел, зокрема з соленою природною водою - сировицею, воду пити неможливо - це ропа, яку використовують й зараз для квашення огірків, капусти. Також є вода типу “нафтуся”  й інші лікувальні води, багато голубої глини, яка може застосовуватись в лікувальних і косметичних цілях і просто відчути себе скульптором, вбираючи в себе її силу і енергію .

Магія гуцульської печі

Хочу відзначити гостинність господарів, в яких ми зупинились. Нас і медом із власної пасіки пригостили, і домашнім хлібом з печі почастували, і наказували обов"язково приїхати до них ще на космацьке Різдво подивитися.

Гуцульський стрій Гуцульський стрій

Але що ж то за гуцульська родина без гуцульського традиційного вбрання. У Космачі чи не в кожній хаті є невеликий музей гуцульського одягу. Гостинні ґазди показали нам та люб"язно дозволили сфотографуватися в повному гуцульському строї: постоли, капчури (вовняні шкарпетки), сорочка, запаска і силянка з бісеру (зліва) та те ж саме, але з бесагами (колоритна гуцульська торба) і з бісерним ґерданом (справа).

Найбільший заряд позитиву ми постійно отримували від космацької мови, їхньої експресивності та вміння не лізти за словом у кишеню. Навіть невеликі суперечки між ґаздою та ґаздинею виглядали як маленькі шедеври космацького гумору. А скільки історій і байок про давні і теперішні часи ми наслухались!

Після відвідин Космача залишились найприємніші враження і теплі спогади про чарівний край Черемоша й Прута.


Більше дізнатися про село Космач можна ще на сайті села: http://www.my-kosmach.com.ua.

Переглядів: 4346 | Додав: ulyafare | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 14
1 Ліза  
0
суперовий фотозвіт, Уля!!!

3 ulyafare  
0
Лізо, дякую! Сама як перегляну фотографії, згадаю все - і якось тепліше стає...

2 Gala  
0
а-а-а, дуже рада що натрапила на Ваш сайт(а живу практично на форумі сайту vyshyvanka.ucoz.ru). Мені потрібно зразок гуцульського жупана (с.Космач), хочу зробити сама,може чимось допоможите, будь-ласка, буду дуже вдячна

4 ulyafare  
0
Рада бачити товаришів-вишиванківців! Ви займаєтесь вишивкою?
На мені не жупан, а гуцули кажуть - кептар, він з овечої шкурки, з вивороту там густий чорний ворс, тому він важкенький і теплий. Оздоблений дуже багатьма металевими прикрасами. Тут Кептарі українських Карпат і тут Галерея кептарів українських Карпат можете почитати трохи ще. А взагалі - краще один раз побачити, ніж сто разів почути, люди там дуже гостинні і кажуть, осінь у Космачі неймовірна! smile

5 Stepan  
0
Космач дійсно унікальне місце, але дороги - просто жах.

6 ulyafare  
0
То правда, Stepan, до тої краси проклали б дороги, і туристів, думаю, побільшало і космацьким людям наскільки легше було б.

7 Тая  
0
Будьте ласкавi дати телефон господарiв в яких ви зупинялися.

8 ulyafare  
0
Тая, господарі були знайомими чоловікової рідні. Не знаю, чи вони приймають мандрівників, хіба розпитаю, якщо треба. Може порадять когось.
Коли Ви хотіли б відпочити у Космачі?

9 Тая  
0
Ми б хотiли вiдсвяткувати там Меланку. А побути з 11-го по 14-те грудня 2010 року. Нас буде 5 чоловiк. Я, мiй чоловiк, хлопчик та дiвчинка 14 рокiв та наш товарищ 28 рокiв.
В Космачi ми вже були не раз. Були й на Великдень й на Рiздво.
Господарi в яких ми досi зупинялися нас запрошували на Меланку, казали що також цiкаво проходить це свято.
Але, нажаль, в цьому роцi цi люди поiхали на декiлька мiсяцiв за кордон на заробiтки. А в нас навiть нема телефонiв iнших людей якi б погодилися пожити з мандрiвниками.

Нам цiкавi саме традицii, саме сiмейний дух, тому ми вiдмовилися вiд варiантiв, що пропонував Космацький сайт.
Пiсля казки в якiй ми жили, де можна було поспати на печi, покуштувати гуцульських страв, попити з колодязя, пограти на цимбалах, послухати сопiлку, сходити вранцi з господарями до церкви, подивитися як святкують свята Cправжнi украiнцi... ми не захотiли розмiнюватися на дрiбницi, i жити в номерах з телевiзорами i DVD програвачами... нам не це потрiбно...

Космач для нас - диво, те чого прагне Душа... те чого не знайдеш в нашому Харковi... нажаль.


10 ulyafare  
0
Як гарно Ви написали і все то правда, важко знайти ще десь такі місця. Я так зрозуміла, що мався на увазі все-таки січень, а не грудень. На жаль, поки що мені не вдалось зв"язатись, обіцяю у вівторок дам Вам знати, що довідаюсь.

11 Тая  
0
Так, звичайно сiчень. Вибачте ))) Дуже дякую за допомогу, навiть якщо нiчого не знайдете, все одно - дуже дякую!!!

12 ulyafare  
0
Тая, отже, даю номер телефону газдині п. Марії, в якої ми гостювали [censored]. Вона сказала, що так зразу порекомендувати вона нікого не зможе, але буде взнавати, то Ви передзвоніть і вже взнаєте що і як.

13 Тая  
0
Дуже вам вдячна!!! Ми домовилися про святкування!!!! Я в захватi вiд вашоi доброзичливостi!!! Низький уклiн за вашу увагу до нас!!!!!!!!!

14 ulyafare  
0
Рада, що все так гарно вирішилось! Веселих Вам свят!
І передевайте Космачу щирі вітання, певна, ми ще також зустрінемось smile .

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Географія гостей
Форма входу
Статті
Музей игрушек в Праге
Як вибрати брошку
Як вибирати сережки
Марія Калиняк "Українська вишивка", бісерні прикраси
Жіночі прикраси в Україні
Записи в блозі
Виставка моїх виробів з бісеру в бібліотеці ім. Марко Вовчок
Новорічні листівки (фото - Дмитро Гончаров)
З Новим 2016 роком!
Івано-Франківськ / серпень 2015
Андріївський узвіз, День Києва 31.05.2015
Пошук
Друзі
Made in Ukraine: сайт про рукотворне мистецтво В'язання - Українське в'язання з любов'ю
Цікаве
каталог сайтів Украинский портАл
Каталог MyList.com.ua Безкоштовний каталог сайтів
Украина онлайн Культурна Україна. Каталог сайтів ЛітПорталу Проба Пера
Copyright © 2009-2024 Уляна